Café nieuws Mrt. ’15

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws maart 2015

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)
Het was een druk bezochte middag met zelfs bezoekers van andere Cafés van buiten de regio, want:

Salsadansen heeft het allemaal!
P1010664      P1010666

Anjo Küh, Fysiotherapeut, specialist Neurologie en lid van ParkinsonNet Nederland

Een volle zaal, verschillende nieuwe gezichten, één fysiotherapeut die vanaf het begin de zaal ‘pakt’. Anjo Küh verstaat de kunst haar enthousiasme over Salsadansen zo over te brengen dat je al op het puntje van je stoel gaat zitten om maar zo snel mogelijk mee te kunnen doen.

Waarom ze zo enthousiast is? Gewoon omdat Salsadansen het ‘allemaal’ heeft!! Want:

  • inspannen helpt;
  • muziek helpt
  • en sociale activiteit helpt.

Voor mensen met de ZvP wordt bewegen makkelijker, het proces van Parkinson kan vertragen.

Het gebruik van ritme helpt om je passen op af te stemmen en verbetert je kadans, pasgrootte en snelheid.

Je wordt gelukkiger wanneer je sociaal actief bent in de maatschappij in je naaste omgeving, en er sprake is van betrokkenheid.

Reden genoeg dus om met de beentjes van de vloer te gaan. En dat doen we! De eerste groep bezoekers stapt manmoedig naar de dansvloer en verdeelt zich in paren.

Eerst simpel met de handen klappen op de maat: 1 – 2 – 3 en 5 – 6 – 7. Makkelijk hoor! Dan de voetjes van de vloer 1 2 3 …. gaat ook nog prima. Links beginnen voor de heren en rechts voor de dames… lukt! Nog een keer, ja hoor: gaat prima.

Dan: pas-op-de-plaats gevolgd door stap opzij…. nee, de een naar links en de ander dus naar rechts… toch?! ja, niet uit elkaar stappen maar bij elkaar blijven…. lukt uiteindelijk ook.

Nou dat gaat goed, hoezo moeilijk? Volgende kunstje dan maar: stap naar voren en naar achteren…. en dan dames draaien… Nee, alleen de dames! en Ja: onder de arm van de heer door…! Tegen die tijd wordt het iets rommeliger op de vloer, de stemming wordt wat uitgelatener en de soepelheid lijkt toe te nemen! Hier en daar swingt het al de pan uit… Goed zo!!

Er wordt geëindigd met enkele “changé’s” en moeiteloos zweef ik van het ene paar handen naar het andere. Heerlijk dat SALSA dansen!

Na afloop meldt zich een aantal bezoekers bij Anjo met de vraag of deze activiteit ook niet in Alphen opgestart kan worden. Een antwoord op die vraag kan natuurlijk niet direct gegeven worden, maar Anjo belooft in elk geval de haalbaarheid van dit verzoek serieus te gaan onderzoeken.

Hier de muziek waar je blij van wordt en je aan het bewegen zet.

audio Tema-Del-Apolo-EDDIE-PALMIERI
audio Fania All Stars Smooth operator EL MEJOR
audio La Playa Sextet No Me Dejes
audio Oye Como Va Santana
audio Pete Rodriguez I Like It Like That
audio Tema-Del-Apolo-EDDIE-PALMIERI

P1010661 P1010663 P1010665

Wil je verder met dansen ?

Mail dan naar:

 Salsa met Parkinson 0182-300721