Cafe Nieuws 25 oktober 2023

image_pdfimage_print

Woensdag 25 oktober 2023

Organiseerde Parkinson Café Alphen 

Blaas en darmklachten bij Parkinson
door Dorien Bennink  (Klinisch epidemioloog MsC, onderzoeker en bekkenfysiotherapeut)

In een volle zaal vertelde Dorien wat jezelf allemaal zelf kunt doen aan blaasklachten. 

Blaasklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson komen vaak voor. (40-80% ervaart klachten)
Bij blaasklachten kun je denken aan, vaak moeten plassen, in de nacht vaak plassen, niet goed kunnen ophouden, heftige aandrang en dan soms de wc niet kunnen halen, urine verlies, nadruppelen, slechte straal bij het plassen, het gevoel niet goed leeg te kunnen plassen.
Het kan heel hinderlijk zijn wanneer je b.v. bij sociale activiteiten altijd eerst wilt weten waar een wc is, wanneer je bij thuiskomst moet rennen naar de wc of wanneer je er in de nacht 4 maal uit moet om te plassen.
Internationaal noemen ze dit LUTS (lower urinary tract symptoms) en/ of OAB (overactieve blaas) klachten. In Nederland horen OAB klachten bij de 10 ziektebeelden die het meest voorkomen. Blaasklachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Behandeling bestaat uit bekkenfysiotherapie, medicijnen. Bij langdurige of ernstige klachten kan botox in de blaasspier gespoten worden. 
Mensen met blaasklachten, zeker bij urineverlies, worden regelmatig naar een bekkenfysiotherapeut verwezen. De behandeling bestaat uit plasadviezen, blaastraining en bekkenbodemoefeningen zowel tegen urine verlies als voor het verminderen van aandranggevoel. 
Mensen met Parkinson die blaasklachten hebben worden veel minder vaak naar een bekkenfysiotherapeut verwezen, de reden is onduidelijk.
Het praten over blaasklachten is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Sommige mensen moeten een drempel over om over deze klachten te praten of denken, ach het hoort bij de leeftijd. 
In een presentatie zal ik de blaasfunctie uitleggen, informatie geven over de bekkenbodemspier en tips, trucs en een enkele oefening geven om op een eenvoudige manier wat meer grip op de blaas te krijgen. 

Wie is Dorien Bennink

Dorien Bennink (Bignummer 99033082104) is geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Dit gespecialiseerde register bestaat sinds 2004. Vanaf 1991 werkt zij met patiënten, zowel mannen als vrouwen, die klachten hebben rondom het bekken, de bekkenbodem, de buik en de onderrug.

Haar aandachtsgebied is de myofeedback: diagnostiek en behandeling met een speciaal ontwikkeld apparaat waarmee je de activiteit van de bekkenbodemspieren kunt meten. Op een beeldscherm is deze activiteit zichtbaar in een grafiekje: bij aanspannen van de bekkenbodemspier gaat de lijn omhoog, bij ontspannen omlaag.

Dorien heeft 15 jaar in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gewerkt, is voor de liefde verhuisd naar Haarlem en heeft vanaf 2002 tot 2021 in meerdere eerstelijnspraktijken gewerkt. Zij is een aantal jaren als docent BekkenFysiotherapie aan de SOMT University of Physiotherapy in Amersfoort verbonden geweest. In 2019 heeft zij de Master of Science ‘Evidence Based Practice in Health Care’ aan de UvA met succes afgerond.

Dorien werkt vanaf 2019 als wetenschappelijk onderzoeker (klinisch epidemioloog) in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij wil daarnaast graag, met haar ervaring en haar grote interesse voor de bekken en de bekkenbodem, met patiënten blijven werken en heeft zich met veel plezier verbonden aan het PelviCentrum.

Zij heeft 3 studerende zonen. Haar vrije tijd brengt zij door met fietsen, wandelen, kamperen, steden bezoeken, jazzmuziek en lezen.

Presentatie Dorien Bennink 102023

 

Presentatie Dorien Bennink 102023