Café nieuws Sep. ’14

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws september 2014

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)

Op woensdag 24 september werd het eerste Parkinson Café door de burgemeester van Alphen aan den Rijn, de heer T. Bruinsma feestelijk geopend.

  burgemeester Het is het 48e café dat landelijk geopend werd.

De weg naar de opening …

In maart 2013 kreeg Lenie Dingemanse een mail van Heleen Treffers (contactpersoon PV) die op zoek is naar mensen die samen met haar in Alphen ad Rijn’ iets’ willen organiseren voor mensen met Parkinson. Uit haar enquête blijkt dat een Parkinson Café de voorkeur heeft.

Om een lang verhaal kort te maken: in september 2013 starten we met een groepje van 5 personen met de voorbereidingen hiervoor. Drie mensen met Parkinson, één professionele Coach/Counselor en één wijkverpleegkundige van Activite.

Vanuit de PV zijn er richtlijnen die helpen e.e.a. te structureren en die een totaalplaatje bieden over wát er allemaal bij komt kijken. En dat is maar goed ook… Ons enthousiasme is groot, onze motivatie ook, ons in- en overzicht groeit met de dag en onze vergaderdiscipline ontwikkelt zich gestadig. We laten ons niet afschrikken – Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd – en geven onszelf de tijd: 24 september 2014 wordt de streefdatum voor de opening van ons Café!

En zo gingen we op weg. Ruimte zoeken (waar is het betaalbaar, begaanbaar, toegankelijk, parkeerplaatsen); sponsoren proberen te vinden (de Gemeentelijke subsidiekraan gaat net dicht…); jaarprogramma opstellen (wat doet de PV en wat doen de andere P-Café’s in de regio?); muziek (ja, is dat wat? en wat voor muziek? kosten?); PR op poten zetten (hoe komen we aan adressen van mensen die we kunnen benaderen? Oh! gelukkig: via de PV!); posters en flyers en waar hangen we die op of leggen we die neer?… vragen, vragen, vragen….

En welke concept krijgt ons café? Alléén gezelligheid en contacten onderhouden? Vrije toegang? Bijdrage in de kosten? Vrijwillige bijdrage? We besluiten tot een mix: info, voorlichting, gezelligheid, ondersteuning, mogelijkheid tot contact leggen en een vrijwillige bijdrage.

In Mei 2014 staat een aantal belangrijke afspraken vast: elke 4e woensdag van de maand; in een betaalbaar Wijkcentrum met ruime parkeermogelijkheden. Het jaarprogramma is rond en kan tot januari 2015 vastgelegd worden. In augustus gaan we flyeren, persberichten versturen en bezoekers uitnodigen. Sponsoren zijn aangeschreven en de verzoeken aan diverse fondsen zijn verstuurd.

We wachtten met spanning af of de burgemeester van Alphen aan den Rijn het café wil komen openen. En ja! dat doet hij met plezier!. En zo staan we de 24e september allemaal klaar om de bezoekers te ontvangen en welkom te heten. Vooraf proberen we nog even in te schatten hoeveel gasten we kunnen verwachten; de genoemde aantallen variëren tussen de 40 en 80. En met groot genoegen tellen we die middag tussen de 70 en 80 bezoekers! Geweldig!

Met een korte, innemende speech, die getuigt van begrip en inlevingsvermogen, opent Burgemeester Bruinsma het eerste Alphense Parkinson Café. Het is een fijn moment om gezamenlijk te beleven.

Vervolgens vertolkt Woes Ploum, troubadour met gitaar, in een zelf geschreven lied het leven van een mens die met Parkinson te maken krijgt (klik hier voor de tekst).

De leden van het organisatiecomité stellen zich voor en vertellen waarom ze aan dit project meewerken. Het begrip dat als een rode draad door alle teksten heen blijkt te lopen, is ‘lotgenoot’.

Voor velen een woord waar ze moeilijk mee uit de voeten kunnen. Toch wordt het dikwijls gebruikt; een uitdaging voor de bezoekers om hiervoor een geschikter woord te vinden. Eén is er al: ‘bondgenoten’.