Café nieuws feb. ’19

image_pdfimage_print

Café Nieuws februari 2019

 Het Parkinson Café vond plaats op

cafe


Woensdag 27 februari 2019 

Parkinson en stress

gepresenteerd door 

Astrid Lenting-Schouten

(Psycholoog van  OntMoet Psychologie & Mindfulness)

14:00 uur in Wijkcentrum Kerk en Zanen

Onder een geweldige belangstelling, er moesten stoelen worden bijgehaald, legde Astrid uit hoe je stress te lijf kon gaan:

Een klein beetje stress op z’n tijd is best gezond. Het houdt u scherp en gemotiveerd. Maar die hardnekkige, energievretende stress kunt u beter vermijden. Zeker als Parkinsonpatiënt.

Hoe meer stressfactoren, hoe meer last van de fysieke effecten van Parkinson: harder trillen, langzamer bewegen, meer pijn. U kunt stress voorkomen of in ieder geval verminderen.

OntMoet Psychologie & Mindfulness stelt zich ten doel om mensen te begeleiden een verbinding te leggen tussen huidige ervaringen en bestaande automatische (reactie)patronen.  Door met aandacht aanwezig wordt duidelijk dat men vaak handelt en reageert vanuit een automatisme. Hierdoor mis je veel ‘momenten in het nu’ en laat je negatieve gedachtenpatronen, ingesleten gewoonten en onaangename gevoelens voortbestaan. Door het aannemen van een open houding kan er antwoord worden gegeven op innerlijke behoeften zoals verminderen van stress en zelfacceptatie.
Mindfulness brengt je naar een plaats van niets moeten en je welkom voelen met jezelf, je gedachten en je ervaringen: OntMoet Mindfulness

Daarnaast stelt OntMoet Psychologie & Mindfulness zich ten doel om mensen (opnieuw) verbinding met zichzelf en betekenisvolle anderen te laten maken. De therapeutische gesprekken zijn ondersteunend bij het vinden van een nieuw perspectief zodat de regie over het leven weer teruggepakt kan worden.

EFT-(relatie)therapie is gebaseerd op de hechtingstheorie (Bowlby), waarin wordt gesteld dat wij als mens de ander nodig hebben die emotioneel toegankelijk en betrokken is. Door negatieve interactiepatronen kunnen partners verstrikt raken in een terugkerend destructief patroon. Door te verwoorden wat de emotionele behoeften en verlangens zijn komt er ruimte voor wederzijds vertrouwen. Als EFT-therapeut help ik jullie om elkaar beter te begrijpen, het patroon te herkennen en samen een andere weg in te slaan.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is opmerkzaamheid. Op een bewuste manier omgaan met je (fysieke) ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten.

Door met aandacht aanwezig te zijn zul je ontdekken dat je vaak handelt en reageert vanuit een automatisme. Hierdoor mis je veel ‘momenten in het nu’ en laat je negatieve gedachtenpatronen voortbestaan. Als je bewuster door het leven gaat zul je opmerken dat je een keuze hebt en daardoor beter kunt bepalen wat jij nodig hebt.

Mindfulness richt zich niet zozeer op het oplossen van problemen. Eerder op het vinden van een andere houding ten opzichte van problemen. Door te erkennen wat er is, ontstaat er een accepterende houding naar de situatie en naar jezelf.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een mindfulnessstraining effectief blijkt in het verhogen van de kwaliteit van leven. Deelnemers na een 8-weekse mindfulnesstraining blijken gezonder, stressbestendiger, meer ontspannen, tevredener en gelukkiger te zijn.

Mindfulnesstraining is vooral een praktische training: je leert door oefening en herhaling. Het is geen quick fix. Het is niet zweverig. Het is inzichtgevend en geschikt voor iedereen die zijn mentale conditie wil verbeteren.

www.ontmoetmindfulness.nl