Café nieuws Okt. ’18

image_pdfimage_print

Café Nieuws oktober 2018

ScreenShot009  (klik aan)

cafe      Woensdag 24 oktober 2018

Mantelzorg workshop

 Mantelzorgers gingen in  gesprek met elkaar.

Mensen de ziekte van Parkinson gingen apart zitten

Ter inleiding zouden er 2 filmpjes worden getoond, doch de Laptop wilde niet meewerken.

Gerry Ploum en Marga Geers kregen meteen de geest om het zelf te spelen, en met succes.

Als mantelzorger komt u voor nieuwe uitdagingen te staan. Uitdagingen waarop u niet was voorbereid. ”Zorgen voor elkaar”, het lijkt zo vanzelfsprekend maar in de praktijk kan het soms moeilijk zijn. Het sociale netwerk m.a.w de mensen waarbij u voor hulp kunt aankloppen speelt een belangrijke rol. Maar ook uw eigen rol in deze nieuwe situatie is belangrijk.

Het zit er soms diep ingebakken om alles zelf te willen doen voor de zieke partner. Allerlei bedenkingen en gevoelens waarvan u zich soms helemaal niet bewust bent spelen mee. In gesprek met elkaar komen u eigen en andere zienswijzen aan de orde. Hoe lossen andere mensen bepaalde knelpunten op?  Het kan heel verfrissend zijn om over verschillende denkwijzen en ervaringen te horen. Het kan u ondersteunen om ook goed voor uzelf te zorgen net als voor uw naaste.

Gerry leidde de groep mantelzorgers en Marga de groep van mensen met de ziekte van Parkinson.

Er werd hele nuttige informatie aan elkaar door gegeven.

Een minpunt was dat de groepen te groot waren (er waren n.l. geen extra zalen vrij) en iedereen was er van overtuigd dat dit weer een keer moet worden herhaald en dan zorgt het PCA bestuur voor extra ruimte.

 

 

***********************************