Café nieuws Mei ’17

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws mei 2017

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)
 

 

Het cafe Parkinson Café Alphen van  Woensdag 24 mei 2017 ging over

Wat Duodopa pomp voor u kan betekenen

door Dr. Anne van der Plas (Neuroloog)

Na de diagnose van de ziekte van Parkinson schrijft de neuroloog in de meeste gevallen diverse antiparkinson medicijnen voor om de symptomen van de ziekte te bestrijden.

In veel gevallen levert dit geruime tijd winst op in het dagelijks functioneren. Echter een groeiende groep parkinsonpatiënten ondervindt de beperkingen van de gebruikelijke inname van de medicatie van pillen via de mond en het maag-darmkanaal.

Om verschillende redenen loopt de opname van de medicatie in het lichaam van de patiënt achter bij de voor een kwalitatief niveau benodigde behoefte.

Bij Parkinson is bekend dat ten gevolge van de ziekte, onder andere, ook het spijsverteringsproces hinder ondervindt. Dit effect op het spijsverteringsproces kan ten gevolge van grote fluctuaties bij on/off momenten nog versterkt worden.

De hierdoor veroorzaakte onregelmatige opname van de medicijnen kan resulteren in dyskinesieën. Dit is de medische term die gebruikt wordt wanneer overtollige, onwillekeurige en ongewilde bewegingen gemaakt worden. 

Duodopatherapie zorgt voor een vermindering van responsfluctuaties en voor een stabieler functioneren van de patiënt.