Café nieuws Sep. ’15

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws september 2015

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)

ad_portret_site  Ad Nouws
sprak over parkinson “van-binnen-uit” over gedragsveranderingen bij de mens met parkinson.
Hij begon met het vertellen dat die mens mono geworden is, meerdere handelingen tegelijk, dàt gaat niet meer. Dat heeft een enorme invloed óók op het denken, beslissen wordt moeilijker omdat het je niet meer mogelijk is meerdere dingen in beschouwing te nemen. Je bent niet dommer alleen je denkstijl verandert: je denkt steeds over een deel van het geheel, je hebt meer tijd nodig.
We hebben dus te maken met mentale veranderingen om het eerste punt van het parkinsonpatroon te benoemen. Een ander punt in dat patroon is de initiatief armoede (het komt er niet meer zo van, niet vooruit te branden of de dingen die moeten gebeuren wel zien en willen doen maar er niet toekomen, niet starten “de brug tussen willen en doen is weg”). Ook veranderingen binnen het gevoelsleven en de stemming, en als laatste het onvermogen om spanning te verdragen.
Belangrijk is dat je kennis verwerft, weet waarmee je te maken hebt.
Succesvolle patiënten maken zich de ziekte eigen, treden naar buiten, passen rollen en taken aan of vervangen die, ze blijven bezig en proberen zinvol bezig te zijn. Dit geeft voldoening en verjagen de ziekte tijdelijk uit het bewustzijn.
Na de pauze werd ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid vragen te stellen waardoor nog meer duidelijk werd.
Velen hadden de reaktie: “Ooooo, zit dat zo!!” Deze bijeenkomst was duidelijk een “eye-opener” zowel voor de mens met parkinson als voor hen die er omheen staan, de mantelzorgers, partner, kinderen.
P1020493P1020495
P1020496
P1020499
P1020504
P1020506
P1020502
Met deze spreker vierden wij ons 1 jarig bestaan van Parkinson Café Alphen, waar de koffie/thee en chocola door het café werd aangeboden. De geweldige opkomst was ons kroon van een jaar hard werken.