Café Nieuws nov.’17

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws november 2017

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)

cafe      Woensdag 22 november 2017

was het item:

Mondzorg bij de ziekte van Parkinson

 

Uitleg werd gegeven over de oorzaken en gevolgen van problemen met de mondverzorging. Tevens tips wat je hieraan kunt doen.

Door:  Miranda Baas  

en Melanie van Leeuwen 

(Mondhygiënepraktijk M.J. Baas)

Dit keer, een in onze ogen, laag opkomen voor dit toch wel zeer interessante onderwerp welke perfect door de dames werd gepresenteerd.

Gelukkig konden dames uitgebreid aandacht besteden aan de gestelde vragen.

Het vermoeden bestaat dat mensen met de ziekte van Parkinson meer problemen met betrekking tot de mondverzorging ervaren. De oorzaak kan liggen in veranderingen in eetgedrag- en eetpatroon, verandering van mondverzorging (door bijvoorbeeld tremor of stijfheid) en verandering van speekselsamenstelling en hoeveelheid. Ook kan een bezoek aan de tandarts als meer stressvol worden ervaren.

Tandproblemen die zich daardoor kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld gaatje in het gebit, ontsteking van het tandvlees en een gebidsprothese die moeilijker op hun plaats te houden is. Mogelijke gevolgen zijn pijn in de mond, problemen met kauwen en spreken, het vermijden van sociale situaties en een hogere drempel om de tandarts te bezoeken.

Miranda Baas en Melanie van Leeuwen, van mondhygiënepraktijk M.J. Baas, Saffierstraat 57, gaven tevens uitleg en tips over het schoonhouden van de  mond.