Café nieuws Aug. ’17

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws augustus 2017

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)

cafe      Woensdag 23 augustus 2017

 

Stemtraining

Muziektherapeut Martien van Oostrom gaf aan mensen met de ziekte van Parkinson stemtraining. We gingen actief aan de slag mbv een keyboard. Na een theoretische onderbouwing deden we ademhalings- , inzing-, en stemtrainingsoefeningen, ritmisch spreken en zingen. 

Hier wat theoretische informatie van Martien zelf:Een workshop stemtraining die gebruik maakt van de wetenschappelijk onderbouwde inzichten van neurologische muziektherapie (NMT) ziet er als volgt uit:* vocal intonation therapy (VIT), ademhalings-, inzing- en stemtrainingsoefening gericht op mensen met Parkinson;* rythmic speech cueing (RSC), ritmisch spreken gebruik makend van de (ritmisch) voorspellende werking van onze hersenen (entrainment)* therapeutic singing (TS), zingen van repertoire dat aansluit op bovenstaande technieken en uitgangspunten.Martien zal kort de wetenschappelijke kaders en de aansluiting op logopedie schetsen en vervolgens van achter de piano aan de slag gaan met de zaal. Men zal ervaren wat goed gekozen oefeningen en repertoire doen met een door Parkinson gehinderde stem: die beperking valt weg!
Daarnaast heeft samenzang een sociaal-biologisch effect, dat bijgaand artikel mooi beschrijft.
Deelnemers kunnen zittend (rolstoel) en/of staand deelnemen. Bij een gemengde groep is het prettig als de zittende deelnemers vooraan plaats nemen, dan kan er achter hen (al is het kort) gestaan worden.
Klanken zingen we in sommige oefeningen, maar het gros zal concreet en bij voorkeur bekend liedmateriaal zijn.
De workshop duurde 60 minuten en tussendoor een pauze.

De opkomst was ondanks het warme weer perfect te noemen.

***********************************