Café nieuws okt.’17

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws oktober 2017

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)

cafe      Woensdag 25 oktober 2017

was het item:

Praktische ets-workshop voor iedereen

Docente:  Francesca Heijnis

  

Altijd weer een verrassing hoeveel mensen er op zo’n experimentele bijeenkomst aanwezig zijn.

Ruim voldoende deelnemers waren naar Kerk en Zanen getrokken om zich het etsen machtig te maken.

Mensen met de ziekte van Parkinson denken dat ze vrijwel NIETS meer kunnen en zodoende geen hobby’s meer kunnen hebben……………laat deze gedachte varen en kom naar deze gratis cursus/workshop waar Francesca Heijnis van ParkVilla u laat zien wat u allemaal nog kan doen en thuis weer iets om handen hebt !

Etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij een oppervlak (zoals een metaal) met een – meestal vloeibaar – middel behandeld wordt. Hierbij treedt een chemische reactie op waarbij het oppervlak gedeeltelijk oplost. In het geval van een metaal en een zuur gaat het om een redoxreactie. In feite zou men het een vorm van gecontroleerde, gewenste corrosie kunnen noemen.

Na afloop kregen de deelnemers gratis spullen mee om thuis hun nieuwe hobby uit te voeren.

ETSEN

Naast een omvangrijk oeuvre van schilderijen en tekeningen vervaardigde Rembrandt van Rijn zo’n 290 prenten. Zijn meesterschap op dit vlak is onomstreden; algemeen geldt hij als een groot etskunstenaar, zo niet als de allergrootste. Rembrandt verwierf al tijdens zijn leven een Europese bekendheid, juist door zijn grafische werk, dat vanwege de reproduceerbaarheid een veel grotere verspreiding kende dan zijn schilderijen of tekeningen. Rembrandts ongedwongen lijnvoering, het unieke diepe zwart in veel van zijn etsen en zijn meesterlijk gebruik van de droge naaldtechniek waren toen al geliefd en zijn werk was veel gezocht door prenten verzamelaars in zijn tijd.

Etsen was voor Rembrandt geen bijzaak. Zijn prenten kunnen niet gezien worden als minderwaardige nevenproducten van zijn thans veel beroemdere schilderijen. Rembrandt heeft zich gedurende bijna heel zijn actieve leven serieus bezig gehouden met de prentkunst, tijdens de vroege periode als beginnend kunstenaar in zijn geboortestad Leiden, maar ook in zijn bloeitijd als succesvol meester in Amsterdam. Pas aan het eind van zijn leven gaf hij het etsen langzaam aan op.

Museum Het Rembrandthuis bezit een bijna complete verzameling van Rembrandts wereldberoemde etsen. De huidige collectie geeft een vrijwel compleet overzicht van zijn grafische werk. Van de ongeveer 290 etsen van zijn hand, zijn er 260 in het Rembrandthuis aanwezig. Het museum bezit daarnaast vier van Rembrandts originele etsplaten.